Kezelések

Abhayanga - meleg olajos, teljes testkezelés

60 perc

Az ayurvedikus orvoslás legfontosabb kezelési eljárása, ajánlott az általános egészségmegőrzés, közérzetjavítás szempontjából, álmatlanság, alvászavar, depresszió, ízületi problémák, keringési problémák esetén és a stressz leküzdésében is. Jótékony hatása legfőképp a szellemi éberségben, a nyugodt idegrendszerben és a jó étvágyban tapasztalható. Az ayurvedikus masszázsterápia lényege, hogy személyre szabott kezeléssel szolgál az adott alkat kiegyensúlyozására, így a masszőr döntése mely típusú olajat használ a kezeléshez. A legfontosabb az, hogy a kezelés során a masszázslépések végighaladjanak az emberi testet borító marma pontokon és így feloldják a test blokkjait. Az abhayanga masszázs a kiválasztott kellemesen felmelegített olajjal az arcon és fejen kezdődik, folytatódik a talpon és így felfelé, a hason és a mellkason, mely alól még a fülcimpa sem kivétel.

Udvarthana – gyógynövényes por kezelés

60 perc

Mély száraz masszázs, mely során gyógynövény őrlemény keverékével dörzsöljük át a testet fájdalommentesen, míg az teljesen felmelegszik. E speciális kezelés jelentős hatása főként a cellulitis kezelésben, a helyes testsúly elérésében, zsírégetésben, alakformálásban, anyagcsere problémák kezelésére kiváló gyógyír. E csodálatos kezelés tökéletesen sima, hibátlan csillogó, bőrt varázsol.

Elakhizi – gyógynövényes batyus kezelés

60 perc

Ayurvedikus izzasztásos kezelés, terápiás borogatás. Az izzadást a folyamatosan melegen tartott gyógyolajba mártogatott vászonzsákocskák biztosítják, amelyek úgyszintén gyógyolajban sütött eredeti keralai ayurvedikus növényeket és porokat tartalmaznak. A vászonzsákocskákat meleg olajba mártogatva a test részeihez ütögetjük finoman. Itt a kezelt testrészeket azonnal meleg törölközővel betakarjuk a melegen tartás érdekében. Az elakhizi rendkívül hatásos a fájdalmakra, duzzanatra, merevségre, zsibbadásos érzésre, arthritisre, reumára, szpondilosisra, alacsony vérkeringésre és gyengeségre. A legélvezetesebb életerőt és vitalitást kiváltó ayurvedikus kezelés, hideg téli napokon a legjobb ami történhet velünk. Főként váta és kapha vendégeinknek ajánljuk.

Navarakhizi – navara rizzsel töltött batyus masszázs

60 perc

Ezt a kezelést a navara rizs teszi különlegessé, amelyet étkezésre nem használnak, kémiai és ásványi összetétele miatt a csodával határos regeneráló hatása van. A tehéntejet és Khurundoti gyökeret hosszasan főzzük, majd a vászonlabdacsokat megtöltjük a Navara rizzsel. Az eljárás ugyanaz, mint az elakhizi-nél, a meleg tejbe mártogatjuk a labdacsokat és ezzel finoman ütögetjük, kenegetjük, masszírozzuk a testet. A melegen tartás itt is nagyon lényeges és fontos. Az ayurveda ezt a kezelési formát magas vérnyomásra, reumára, gyenge izomzatra, isiászra, magas koleszterinre, szexuális problémákra, terméketlenségre és bőrproblémákra ajánlja.

Shirodara – meleg gyógyolaj csorgatása a fejre

60 perc

Meleg gyógyolaj csorgatása a fej meghatározott területeire, megnyugtatja a központi idegrendszert, kitűnő stresszoldásra, álmatlanságra, neurológiai betegségek leküzdésére, valamint fülzúgásra, szédülésre, pikkelysömörre és őszülő hajra.

Lágy csontkovácsolás

40 perc

A lágy csontkovácsolást ötvözzük az ayurvedaval, meleg batyukat használunk az izmok melegítésére és ernyedésére. Ezzel a módszerrel az izmok megkeményedésén, összecsomósodásán, idegbecsípődésen, lumbágón, isiászon, nyaki gerinc, váll fájáson, fáradékonyságon, fejfájáson, gerinc ferdülésen, és sántításon tudunk segíteni. Nem a csontokra hatunk, hanem az izomzatra és az ízületekre. Segítségével megszüntethetők a tünetek, amelyek a rendellenességeket kiváltják.

P.I.R. - Post Isometric Relaxation – hát, váll kimozgatása, melegítése, átdolgozása

60 perc

Ez a nagyon hatásos kezelés az egész hátra, a gerinc menti izomzatra és a nyak környéki részére összpontosít. 60 percben a feszült nyak és csuklyás izom lazításával, kimozgatásával, masszírozásával, melegítésével a fájdalmat megszünteti. Ennél a kezelésnek köpölyözünk, a vérkeringés serkentése érdekében. Az ülőmunkát végző vendégeink részére ajánljuk.

Pada-Hasta – talp és tenyér részkezelés

30 perc

Az ayurvedikus masszázs részmasszázsa. A tenyér és a talp reflexzónáinak stimulálásával javítjuk az életfunkciókat és stimuláljuk a belső szerveket, mely során megnyugodnak a fájdalmas ízületek, csökken az ödéma. Néhány kezelés után éreznünk kell a kedvező változást.

Shiro-Muka – fej és arc részkezelés

30 perc

A kezeles alatt a fejre és nyakra koncentrálunk. A masszázs révén a vérkeringés felpezsdül, így az agyi funkciók fokozódnak, hajunk fényes és egészséges lesz az olajozástól. Néhány kezelés teljesen feloldja a nyak és váll vonalán kialakult izomblokkokat, az álmatlanságot is csökkenti. Az indiai nők haja azért olyan gyönyörű, erős és egészséges, mert rendszeresen olajjal ápolják a hajukat és fejbőrüket.

Tarpan Netra - szemkezelés ghee

20 perc

Tisztító ayurvedikus terápia a szemnek, melyet langyos gyógy-ghee segítségével végzünk. Miután a tésztát a szemek köré kellőképpen felépítettük, lassan belecsöpögtetjük a gyógynövényes ghee-t, ameddig a szemet és környékét ellepi a folyadék, szemfürdőt képezve. A szemfürdő és a páciens által végzett szemgyakorlatok elősegítik a szem megolajozását. A Tarpan, mint kezelés, nagyon hatásos, elsősorban a száraz viszkető, piros, irritált, könnyező, karikás szemre. A többször elvégzett kezelés után a látást is jelentősen javítja, továbbá megelőzés céljából ajánljuk azoknak, akik sokat használják a komputert és gyakran ülnek a tévé előtt. Ennél a kezelésnél egy kezeléssel nem érünk el eredményt, mindenképpen a folytonosság a lényeg, tehát kúraszerűen ajánljuk. A kezelés időtartama egyén és állapot függő.

Nasyam – arcüreg és orr helyi kezelése

20 perc

A nasyam egy több részből álló procedúra, amely az orr, az arcüreg, a fej és a nyaki rész gőzöléséből, masszírozásából, valamint főzetek, olajok, esetenként porok az orrba és az arcüregbe juttatásából áll. Ez a procedúra nagyon fontos része a purvakarmának, vagyis a panchakarma előkészítésénél nagy szerepet játszik, mivel a toxinok eliminálása a fej és nyaki részből a nasya terápia feladata. Ezt a tisztítási folyamat ajánlatos mindazoknak, akik fejfájással, migrénnel, sinusitis-szel, krónikus megfázással, mellkasi vértolulással, valamint nyakszirt szpondylosisra panaszkodnak vagy arcbénulásban szenvednek.

Kati vasti – deréktáji részkezelés

30 perc

A gerinc, derék és keresztcsont szakaszának fájdalmaira, valamint a gerinc különböző elváltozásaira, mint például a krónikus hátfájás, az isiász, az ízületi gyulladás, a lumbágó, az osteoarthritis és az alsó végtagok gyengeségének leküzdésében igen hatásos ayurvedikus kezelés. A terapeuta a hát alsó részére tésztából egy kör alakú tartófalat épít, amelyet fokozott figyelemmel langyos, majd egyre melegebb gyógyolajjal önt fel. Ezzel az eljárással megolajozzuk, megkenjük az ízületeket, hogy hajlékonyak legyenek és ezáltal fájdalommentesen töltsék be élettani funkciójukat. A kezelt területen a vérkeringés megnő, a görcsök izmok ellazulnak, a kötőszövetek megerősödnek.

Janu vasti – térdízület részkezelése

30 perc

A térd ízületi problémáira alkalmazott igen hatásos ayurvedikus kezelés. Ebben az esetben a terapeuta a tésztából készült kör alakú tartófalat a térdre építi fel, amelyet fokozott figyelemmel langyos, majd egyre melegebb gyógyolajjal önti fel, így a lokális átmelegítéssel növeljük a vérkeringést, olajozzuk az ízületeket és különböző degeneratív jellegű betegségeket visszafordíthatunk, javíthatunk. Hatásos ayurvedikus kezelés a térd ízületi problémáira, helyi melegítés, masszírozás, gyógyolajak bejuttatása a problémás területekre. Alkalmazható térdkopás, fájdalmak, funkcionális problémák esetében.

Griva vasti – nyaki rész részkezelése

30 perc

Hatásos kezelés a nyaki részen kialakult spondilósis-ra, krónikus nyaki fájdalmakra, nyaki merevségre.

Uro vasti – mellkas helyi részkezelése

30 perc

Légzőszervi problémák, így asztma, bronchitis és allergia, valamint szív és érrendszeri panaszok, mellkasi izomfájdalom kezelésére alkalmazott igen hatásos ayurvedikus kezelés. A terapeuta a mellkasi részt gyengéden átmasszírozza a meleg kámforolajjal, majd a mellkasra tésztából épít egy tárolóedényt, melybe lassan, kellő figyelemmel langyos, majd egyre melegebb gyógyolajat önt. Az eljárás javítja a vérkeringést, erősíti a kötőszöveteket és a lerakódott nyálka felszakad és távozik.

Ízületi kezelések, pakolások

30 perc

A fájdalmas ízületek kezelése, mely során a terapeuta személyre szabott kezelést nyújt attól függően, hogy kopást, gyulladást, vagy keringési problémát kezel.

A terapeuta több kezelést használ egyszerre, mint

  • masszázs
  • Patra potli (gyógynövénykeveréket tartalmazó batyus kezelés)
  • Különböző vasti-k (lokális melegítés gyógyolajjal)
  • Pakolások (olajos, poros, gyógynövényes)
  • kimozgatások

Swedana

15 perc (szauna)

Erős méregtelenítési eljárás, ahol a szaunához hasonlóan a gőz természetes izzadásra ösztönzi a szervezetet, mely során a méreganyagok könnnyebben eltávoznak. A swedana felfokozza a masszázs hatását, időtartama mindig alkattól és állapottól függ. Kiegészítő kezelésként ajánlott egyéb kezelések után.

Szinkron kezelések

A gyógyító eljárások királynőjének vagy gyöngyszemének nevezik ezt az egészen kivételes élményt nyújtó hagyományos indiai kezelés formát, amely az ayurvedikus indiai orvoslás egyik leghatékonabb és kétségkívül a legősibb kezelési módja.

Egyszerre két terapeuta figyelme es teljesen szinkronban történő mozdulatai elősegítik a tökéltetés ellazulást, és a teljes harmónia megteremtését a testben- és azon keresztül a lélekben is. Nem ritka, hogy olykor a tér és idő érzet is megszűnik a kezelések alatt.

A kezelések érzetükben es hatásukban is megduplázódnak és a szinkron mozdulatok egyensúlyba hozzák fizikálisan a test két oldalát, hatalmas jelentőséggel bírnak a szervek működésének harmonizálásában . A két oldali, kiegyenlítő, összhangban végzett mozdulatok fokozottan javítják a keringést, az energiák áramlását, a közérzetet, gyorsítják a méregtelenítés folyamatát a testben. Stresszoldó hatásukon túl, fokozottan javítják a szellemi éberséget, még inkább nyugtatják az idegrendszert es erősítik az immunrendszert. Nem utolsó sorban pedig a jobb es baloldalról azonos mozdulatokból es azonos ritmusban érkező ingerek harmonizáljak a két agyfélteke működését, mely pozitív hatását a szellemi, alkotói tevekénység növekedésében, kreativitás fejlődésében is kimutatja.

Ez a technika magában foglalja az egyéni kezelések minden erényét, ám hatékonyságában és az általa közvetített jó érzésben felülmúlja azokat, mivel duplán vannak jelen a kezelők energiái és mozdulatai. A szinkron kezelések olyan energiákat generálnak, hogy az ember megtapasztalhatja az egység- es ősbizalom élményét. Létrejöhet egy olyan egyensúlyi állapot, mely felébreszti a szervezet öngyógyító mechanizmusát, amin keresztül még jobban megtisztul és még inkább lehetővé válik a szervezet regenerálódása.