Nyelvek

Magyar
 • Szeretettel és tisztelettel köszöntjük a Brahmayurveda információs oldalain!

 • Emésztési problémák és panaszok gyógyítása.

 • Kiváló panchakarma technikusok.

 • A panchakarma sejt szintű tisztító terápia

 • Ayurvedikus kezelések és megfelelő étrend túlsúly csökkenéshez vezet

 • A vegetáriánus friss, fűszeres ételek egészségét szolgálják.

 • Megfelelő környezet kedves személyzet.

 • Ayurvédával kiválóan kezeljük allergiás problémáit.

 • Migrén és egyéb idegrendszerrel kapcsolatos panaszok gyógyítása.

 • Artritisz és egyéb ízületi kezelések

 • Ayurvédikus masszázsolajok értékesítése

 • A Pancsakarma része a pranayama, jóga és meditáció

Váta dósha

A váta tulajdonságai: száraz, könnyű, hideg, szeles, finom, izgága.

Astanga-Hridaja I.11-12

 

A vata testtípus jellemzői:

Külső jellemzők: vagy nagyon magasak vagy nagyon alacsonyak, nem izmosak, vékonyak, csontos végtagjaik vannak, valamint erősen erezett kezük. Járásuk gyors, rövid léptekkel történik. Bőrük száraz, vékony, barnás árnyalatú, hideg végtagok.

Hajuk gyér, kevés, könnyen csomósodik, arcuk formája hosszúkás vagy szögletes rövid, fejletlen állal. Nyakuk vékony és sovány, orruk horgas, hosszú vagy rövid és keskeny, szemük kicsi, keskeny, általában barna vagy szürke, szájuk is vékony, keskeny. Fogaik előreállóak vagy szabálytalanok. Beszédük gyors, néha érthetetlen.

Belső tulajdonságaik: kreatívak, lelkesek, szabadságvágyuk határtalan, nagylelkűek, boldogok és nagy életerő lakozik bennük.

Elméjük nyugtalan, emlékezőtehetségük szinte semmi. Igyekeznek elkerülni az vitákat, összeütközéseket. Gyorsan tanulnak és gyorsan felejtenek. Az anyagiasság távol áll tőlük, nem nevezhetnénk őket spórolósoknak.

Nagy képzelőerővel rendelkeznek, általában szexuális téren nagyon aktívak, aggódó szorongó és félénkek, felszínesen szaggatottan alszanak, általában 4-7 órát.

 

A túlzott mértékű váta jelei:

 1. Fizikai tünetek: szárazság, durvaság, a test merevsége, szúró fájdalom, laza ízületek, ficam, törékeny szervek, remegés, végtagok zsibbadása, hidegérzet, gyengeség, székrekedés, fájdalom, elszíneződött, fénytelen bőr, fénytelen fogak, körmök, az ízérzékelés zavarai, fanyar íz a szájban, fogyás, székrekedés, puffadás, álmatlanság, lehangoltság.

 2. Mentális tünetek: aggodalom, koncentrálási zavarok, zűrzavar, túlpörgött elme, türelmetlenség, rövid ideig tartó figyelem, esetleg depresszió.

 3. Viselkedésbeli jelek: álmatlanság, fáradtság, relaxációra való képtelenség, nyugtalanság, étvágytalanság, lobbanékonyság.

Fontos megjegyezni, hogy bármilyen dosha képes bármilyen tünet kiváltására. Mindössze arról van szó, hogy a fentebb felsorolt tünetek elsősorban a kibillent vátára jellemzők.

A Váta a bélben székel. Ha súlyosbodik, a belekre, elsősorban a vastagbélre hat. Amikor a salakanyag (mala) eléri a beleket, a Váta súlyosbodik, elsősorban emésztetlen ételként és bélgázként jelenve meg.

 

Alacsony szintű váta jelei:

Amikor a váta szintje csökken, a fiziológiai folyamatok lelassulnak, a belső szervek ernyedtté válnak, az érzékszervek működése gyengül. A váta hiánnyal küzdő ember viselkedésére az alábbiak jellemzők: unottság, lomhaság, kedvetlenség, érdeklődés elvesztése a beszéd iránt. A váta funkciók romlanak, így a kaphára jellemző betegségek jelennek meg, például gyenge emésztés és émelygés.

FIGYELEM! Testtípusunkban mind a három prakriti szerepel, meghatározott mennyiségben és minőségben.

magyar