Nyelvek

Magyar
 • Szeretettel és tisztelettel köszöntjük a Brahmayurveda információs oldalain!

 • Emésztési problémák és panaszok gyógyítása.

 • Kiváló panchakarma technikusok.

 • A panchakarma sejt szintű tisztító terápia

 • Ayurvedikus kezelések és megfelelő étrend túlsúly csökkenéshez vezet

 • A vegetáriánus friss, fűszeres ételek egészségét szolgálják.

 • Megfelelő környezet kedves személyzet.

 • Ayurvédával kiválóan kezeljük allergiás problémáit.

 • Migrén és egyéb idegrendszerrel kapcsolatos panaszok gyógyítása.

 • Artritisz és egyéb ízületi kezelések

 • Ayurvédikus masszázsolajok értékesítése

 • A Pancsakarma része a pranayama, jóga és meditáció

Pitta dosha

A Pitta tulajdonságai: enyhén olajos, éles, meleg, könnyű, szúrós szagu, mozgékony, folyékony.

Astanga-Hridaja I. 11-12

 

A Pitta testtípus jellemzői:

Külső jellemzők: fizikumuk jól fejlett, izmos végtagok jellemző rájuk. Megfontolt, szilárd járásuk van. Hangjuk hangos és erős, sőt meggyőző. Bőrük világos, lágy és fényes, nagyon érzékenyek a napsütésre, hőre, általában szeplősök és anyajegyekkel tele. Testük forró és izzadt, hajuk szőke vagy vörös, ami általában korán őszül. Arcuk szív alakú, gyakran hegyes állak, színes szeműek, kék vagy világos szürke. Szájuk, ajkuk közepes méretű, sárgás fogakkal.

Belső tulajdonságaik: ambiciózusok, koncentrációs készségük magas, magabiztosak, bátrak, tudás iránti szomj, kritikai érzék, intelligencia, precizitás jellemzi őket. Tagoltan, tisztán meggyőzően beszélnek. Kaland vágyók, bátrak, vakmerők, ügyesek, találékonyak.

A düh és ingerlékenység tüze hamar fellángol náluk.

Emlékezőtehetségük tökéletes éles. Mérsékelten szenvedélyes szeretők, és rendszerint meggondoltan költenek luxuscikkekre. Inkább a hatalom, mint az anyagi javak megkaparintása foglalkoztatja őket, bár a pénzt sem vetik meg.

A túlzott mértékű pitta jelei:

Fizikai tünetek: a pitta többlet erőtlenséghez, erőteljes izzadáshoz, erős éhség- és szomjúságérzethez, megemelkedett test hőmérsékletet, égő érzéshez, bőrgyulladáshoz, kelések, aknék, hólyagok, kiütések, fekélyek megjelenéséhez, sötét arcszínhez, kellemetlen testszaghoz, rossz lehelethez, a szív égő érzetéhez vezet. Torokfájás, nyirkos, olajos bőr, szédelgés, ájulás, napszúrás, nap égette bőr, a bőr sárgasága, székelési, vizelési gondok, utalnak a pitta súlyosbodására.

 1. Mentális hatások: harag, ellenségesség, türelmetlenség, neheztelés, ingerlékenység, túlzott önkritika.

 2. A viselkedésben megjelenő hatások: intolerancia a késlekedéssel szemben, mások kritizálása, vitatkozó hajlam, fáradtság, alváshiány, robbanékonyság, vágyakozás a hideg ételek, italok után, keserű és savanyú íz a szájban és meleg intolerancia jellemző a megemelkedett pitta szintre.

 

Alacsony szintű pitta jelei:

Ha a pitta ereje csökken a testben, automatikusan gyengül az emésztés, csökken a testhőmérséklet, a bőr sápadttá válik, nő a hidegre való érzékenység. Minden olyan testi folyamat, amit a pitta irányít, lelassul. Ebben az esetben a pitta növelő ételek, orvosságok fogyasztása javasolt, különösen az olyanok, amikben uralkodó a tűz elem. Az emésztést segítő gyógynövények is jótékonyak, ezek legyenek csípősek, fűszeresek, savanyúak, sósak. Mindemellett pitta növelő életmód javasolt.

 

FIGYELEM! Testtípusunkban mind a három prakriti szerepel, meghatározott mennyiségben és minőségben.

magyar